Što smo u pariškom Gradu znanosti naučili o promociji znanosti

by | lip 4, 2022

Grad znanosti i industrije u Parizu, ostavlja bez riječi. Čitav Grad je zapravo prostor namijenjen za slobodno vrijeme i kulturu s različitim interaktivnim sadržajima za djecu i mlade.

Grad opravdava ono što u nazivu imena nosi, grad. Namijenjen je djeci i mladima i u potpunosti je interaktivan. Sastoji se od više odjela – odjel matematike, svemir, planet Zemlja (u sklopu koje je i planetarij), energija, promet, zvuk i  robotika. Zasebno su odijeljene prostorije gdje se održavaju interaktivne radionice s djecom, kao npr. radionice robotike. Jedna od interaktivnih soba opremeljena sa 3D printerima na kojima djeca rade. Na odjelu za matematiku smo sudjelovali na prezentaciji kako učenicima na zabavan i kreativan način prikazati neke matematičke pojmove. U gradu znanosti moguće je upiti mnoštvo ideja koje bi mogle primijeniti u radu, na svakome odjelu zasebno.

Promatrajući opremljenost samih radionica ,može se zaključiti da je glavni cilj poticati dječju znatiželju,maštu te ujedno probuditi u djeci male istraživače. Organizirani posjeti ovakvim muzejima i znanstvenim centrima mogli razviti vještine kod djece povezane uz znanost što je ujedno i važan kontekst za rano učenje znanosti.

Naučili smo da se na jednostavan i kreativan način tema znanosti može približiti mladima i djeci. Djeca najviše uče kada ih uključimo u aktivnosti, a pogotovo ako aktivnosti pretvorimo u igru. Današnja tehnologija nam nudi beskonačne mogućnosti, a možda najbolji način je prepustiti djeci da sama budu kreativna i da uz naše intervencije i poticaju kreiraju vlastiti sadržaj. Nije bitan krajnji rezultat i nije cilj da dobiju sve gotovo, nego da im omogućimo poticajnu okolinu za stvaranje, u kojoj je proces stvaranja jednako bitan kao i rezultat.

 

Posjet muzeju Marie Curie

Posjet muzeju Marie Curie

Članovi tima posjetili su muzej Marie Curie u Parizu u svrsi usvajanja novih iskustava i primjera dobre prakse. Muzej sadrži mnogo interatkvinog sadržaja, a fokus muzeja je na radiološka istraživanja. Kroz mali hologram sa puno vizualnih i auditivnih sadržaja prikazan...

Zanimljivi kemijski pokusi oduševili više od 100 učenika

Zanimljivi kemijski pokusi oduševili više od 100 učenika

U sklopu projekta „Formula za znanost“ održane su radionice pod nazivom „Formula za znanost“. Radionice su održane 6. svibnja 2022. godine. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu koji je ujedno i partner na projektu. Na radionicama je...

Skip to content