Kako su nas u primjere dobre prakse uveli praški profesori kemije

by | tra 26, 2022

U okviru projektnih aktivnosti projekta Formula za znanost  organizirano je studijsko putovanje u Prag od 21. do 24. travnja 2022. Jedna od aktivnosti bio je posjet Fakultetu kemije i tehnologije „UCT Prague“ te razmjena iskustava, primjera dobre prakse vezanih uz popularizaciju kemije i znanosti općenito te predstavljanje ciljeva projekta Formula za znanost.
Posjetili smo zavod/odjel za kemiju čvrstih tvari koji je usmjeren na materijale. Na Zavodu imaju više područja istraživanja od kojih neka obuhvaćaju kemiju i tehnologiju anorganskih materijala, analizu difrakcije rendgenskih zraka za farmaceutsku industriju i migraciju teških metala u okoliš. Prof. ing. Petr Slepička, dr. sc., djelatnik je zavoda i bavi se znanstveno-istraživačkim proučavanjem: plazme i laserske modifikacije polimera, taloženjem i proučavanjem svojstava metalnih slojeva na čvrstoj podlozi, proučavanje površinskih fizikalno-kemijskih svojstava čvrstih supstrata i njihovih promjena (AFM, SEM, FIB-SEM), mikro i nanostrukturom biopolimera, pripremom novih vrsta ugljikovih nanostruktura i kompozita. Znanstvena istraživanja provode se pomoću različitih analiza i mjerenja. Neki od uređaja koje koriste na Zavodu su AFM (mikroskop atomskih sila), SEM (pretražni elektronski mikroskop), spektrofotometar, komore za raspršivanje, KrF laser i mnogi drugi.

Na odjelu radi 15 osoba, te je najviše zastupljen laboratorijski rad. Vježbe studenti odrađuju i u kompanijama hrane, s kojima imaju izvrsnu suradnju. Tijekom godine primaju srednjoškolce srodnih područja na praksu, gdje se pobliže upoznaju sa fakultetom i imaju priliku raditi u odlično opremljenim laboratorijima. Profesori navode da se učenicima ovakav vid praktičnog rada jako sviđa, jer upoznaju mogućnosti svoga rada i razvoja u budućnosti. Osim toga, svako ljeto održavaju ljetnu školu za profesore iz srednjih škola. Za širu javnost organiziraju dane otvorenih vrata i festival znanosti, kada ispred zgrade organiziraju tzv. punktove sa raznim zanimljivostima iz svijeta znanosti. Posjećuju ih tada brojne obitelji i djeca gdje im rado pobuđuju zanimanje za kemiju i stem programe. Surađuju i sa nadležnim Ministarstvom u području brojnih programa za popularizaciju znanosti.

Tijekom posjeta ustanovili smo da količina opreme kojom raspolažu je na zavidnoj razini spram iskustva u našim školskim i fakultetskim laboratorijima koji su daleko slabije opremljeni.

S odjela smo otišli pod velikim dojmom i sa potpuno drugačijim pogledom na hranu od onoga koji smo do tada imali i znali. Ono što nas je također dojmilo je njihova otvorenost i način na koji promoviraju znanost te privlače mlade ljude na fakultet. Svakako ideje i primjere koje smo čuli želimo ispričati i pokušati prenijeti i našim školama i fakultetima, jer poučene iskustvom kada radimo najjednostavnije znanstvene eksperimente sa učenicima razredne nastave i predškolcima, sigurne smo da bi ovakav pristup starijim učenicima bio vrlo zanimljiv i zasigurno bi privukao više mladih u stem područja, između ostalog i područje kemije.

 

Posjet muzeju Marie Curie

Posjet muzeju Marie Curie

Članovi tima posjetili su muzej Marie Curie u Parizu u svrsi usvajanja novih iskustava i primjera dobre prakse. Muzej sadrži mnogo interatkvinog sadržaja, a fokus muzeja je na radiološka istraživanja. Kroz mali hologram sa puno vizualnih i auditivnih sadržaja prikazan...

Što smo u pariškom Gradu znanosti naučili o promociji znanosti

Što smo u pariškom Gradu znanosti naučili o promociji znanosti

Grad znanosti i industrije u Parizu, ostavlja bez riječi. Čitav Grad je zapravo prostor namijenjen za slobodno vrijeme i kulturu s različitim interaktivnim sadržajima za djecu i mlade. Grad opravdava ono što u nazivu imena nosi, grad. Namijenjen je djeci i mladima i u...

Skip to content